Press "Enter" to skip to content

HUAWEI Mate 50 Pro, un camera phone remarcabil (review)

Marii producători de smartphone-uri inovează și împing mereu limitele tehnologiei, alocând sume uriașe în dezvoltare și cercetare. De altfel, nici nu prea au încotro: dacă rămâi în urmă tehnologic, mai ales la nivelul producătorilor de top, ești ca și mort. HUAWEI știe foarte bine asta și, în consecință, face tot posibilul să vină în fiecare an cu telefoane care să fie „cele mai” la diverse capitole.

Și dacă în trecut, HUAWEI puteau bifa cu ușurință titluri precum „cel mai performant” , „cel mai rece” , „cel mai bun camera-phone” , circumstanțele actuale prezintă niște piedici masive pentru producătorul chinez. Totuși, inginerii de la HUAWEI continuă să vină cu idei și să rămână în top la categoriile unde nu au fost faultați de Google și de americani. HUAWEI Mate 50 Pro este cel mai bun exemplu.

Știți zicala aia sinistră cu „fă rai din ce ai”, nu? Ei bine, HUAWEI Mate 50 Pro a făcut exact asta – folosește un chipset Snapdragon 8+ Gen 1 (dar cu 4G, pentru că nu are voie cu 5G), sticla care protejează ecranul la unele versiuni este Kunlun Glass (în loc de Gorilla Glass), iar pe partea de software utilizează Huawei Mobile Services (pentru că are restricție la Google Mobile Services). Unde nu a fost însă restricționat HUAWEI? La camere. Și asta se poate vedea în topul DxO Mark pentru cele mai bune camere de telefon, unde HUAWEI P50 Pro este încă în top 3. Iar HUAWEI Mate 50 Pro are toate șansele să calce pe urmele lui P50.

Designul și construcția lui HUAWEI Mate 50 Pro

HUAWEI a făcut mereu telefoane frumoase. E suficient să te uiți la noile Nova 10 și Nova 10 Pro sau la mai vechiul, dar superbul P50 Pocket ca să te convingi de asta. De fapt, HUAWEI Mate 50 Pro folosește câteva elemente de design prezente și pe Nova 10 Pro: amplasarea elementelor pe șasiu este aceeași, ecranul este curbat la colțuri (așa-zisa sticlă 2.5D) iar materialele utilizate se simt excelent.

Pentru piața europeană, vei avea de ales între modelul gri, cu finisaj mat pe spate, cel negru, care are o textură de sticlă și versiunea portocalie, care are spatele făcut din piele ecologică foarte plăcută la atingere. Bine, varianta portocalie mai are câteva atuuri, cum ar fi protecția pentru ecran de care am pomenit mai sus și o rezistență mai mare la apă, dar și prețul va fi mai mare.

Mate 50 Pro culoriMate 50 Pro culori

Dimensiunile sunt similare versiunii mai vechi (Mate 40 Pro), de la care se inspiră și pentru aranjamentul camerelor principale: 162.1 milimetri în înălțime, 75.5 mm în lățime și o grosime relativ mare, de 8.5 mm. Interesant este că atât dimensiunile, cât și greutatea (209 sau 205 grame pentru varianta cu piele ecologică), deși apreciabile, sunt mai mici față de Mate 40.

Discul gigantic care înglobează camerele este o particularitate a seriei Mate, dar parcă nu a mai arătat niciodată așa bine cum arată pe HUAWEI Mate 50 Pro. Acum, discul este delimitat de o margine cu striații foarte plăcute din punct de vedere vizual. Camerele propriu-zise sunt mai mari, mai înalte și mai apropiate între ele. Per total, deși discul cu camere este foarte mare, ansamblul nu este deranjant vizual și accentuează ideea că HUAWEI Mate 50 Pro este un camera-phone în toată puterea cuvântului. pe spate mai avem blițul, precum și un microfon și senzorii de luminozitate.

HUAWEI Mate 50 Pro camerasHUAWEI Mate 50 Pro cameras

Ca de obicei la HUAWEI, butoanele sunt pe dreapta, iar partea stângă este complet goală. Partea inferioară conține tăvița SIM, un microfon, portul USC-C și difuzorul principal iar în partea superioară găsim încă un microfon (pentru supresia zgomotelor de fond) și un emițător-receptor infraroșu. Încă nu ne e foarte clar la ce folosește, dar hei, mai bine în plus decât în minus. Pentru că sunt născut în Cretacic, mi-ar fi plăcut să văd și un jack audio, dar pot înțelege că un cumpărător de HUAWEI Mate 50 Pro ar disprețui profund dispozitivele cu fire.

Pe față avem un breton în partea superioară, zonă care conține difuzorul pentru apeluri, camera de selfie de 13 MP și încă o cameră pentru măsurarea adâncimii în poze. Zonele din ecran situate de o parte și de alta a bretonului sunt utilizate, ca de obicei, la afișarea diverselor notificări. Ecranul este de 6,74 țoli și are înglobat în partea inferioară senzorul de amprentă optic.

Per total, telefonul se simte extrem de bine construit, solid și greu într-un mod plăcut. Varianta portocalie primește puncte în plus pentru senzația pielii ecologice de pe spate, care în plus ajută și la aderență. Am apreciat și includerea unei huse transparente în pachet, pe lângă folia preaplicată și încărcătorul rapid de 66W. Pentru această secțiune, telefonul primește de la mine nota 9, la la fel ca și seria Nova.

Specificațiile și performanțele lui HUAWEI Mate 50 Pro

Cum ziceam și mai devreme, HUAWEI face tot ce poate cu resursele la care acces. Imposibilitatea de a dezvolta în continuare excelentul chipset Kirin (care cam dădea clasă lui Snapdragon în ceea ce privește eficiența) a dus la adoptarea unui chipset Snapdragon 8+ Gen 1, dar fără 5G. Și hai să discutăm un pic despre asta. Există câteva argumente pentru a descalifica un telefon care nu este capabil de 5G.

Primul ar fi strict legat de progresul tehnologic. Teoretic, 5G poate fi și de o sută de ori mai rapid decât 4G. În realitate, cel puțin în implementările actuale și cu limitările impuse de operatorii de servicii, vorbim de o viteză de 2-2,5 ori mai mare pe 5G. În cifre, pe 4G avem undeva la 50 Mbps iar pe 5G să zicem un 100-150, pe alocuri mai mare. Chiar și cu o diferență relativ mică de rată de transfer între cele două tehnologii, argumentul are ceva greutate: telefoanele care nu suportă 5G sunt limitate la download.

Dar, realist vorbind, cam cât la sută din timp îl petreci în afara unei rețele Wi-Fi? Și din timpul ăla, cât la sută îl petreci făcând download la peste 50Mbps? Hai, fii sincer și recunoaște: în afara cazului în care vorbim de un utilizator cu nevoi absolut speciale, tehnologia 5G nu este utilizată decât în 1% din timp. Asta cu un consum mai mare de energie, by the way. Ah, și încă ceva, tehnologia 5G are o distanță maximă de emisie-recepție care este aproximativ 2% din cea a rețelelor 4G. Asta se va traduce prin costuri extrem de mari de implementare la nivelul operatorilor și o creștere înceată a acoperirii.

Și aici vine al doilea argument. Da, domne, dar dacă se scoate acoperirea 4G? Stai liniștit, nici măcar nu s-a scos 3G-ul încă, o să mai dureze vreo zece ani până când se va pune problema de așa ceva, asta dacă mai trăim până atunci. Și în zece ani, telefonul tău care are doar 4G va fi praf și pulbere sau piesă de muzeu. Așa că da, deși tehnologic vorbind, 5G este clar un plus, în realitate 4G este o soluție mai mult decât suficientă în 2022 și încă vreo 5 ani zic eu de-acum încolo.

Revenind la specificațiile tehnice, HUAWEI Mate 50 Pro dispune de 8GB de RAM și 256 GB sau 512 GB de stocare. Dacă ai nevoie de mai mult, telefonul suportă și carduri NM SD de până la 256 GB. Bateria este de 4700 mAh, este capabilă de încărcare rapidă cu până la 66W și încărcare wireless cu până la 50W, o valoare excelentă pentru încărcarea fără fir. Vom testa, desigur, timpul de încărcare și autonomia, dar până atunci să vă zic de ecran și de camere.

Ecranul este un OLED și are, cum ziceam mai devreme, o diagonală de 6,74 țoli. Rezoluția lui este de 2616 × 1212 pixeli, rata de refresh maximă este de 120 Hz și rata de sampling pentru atingere este de 300 Hz, foarte bună pentru jocuri. Nu este dată nicio informație despre luminozitate, însă din măsurătorile noastre, aceasta depășește 900 niți. Este asta cea mai bună valoare din clasă? Nu, nici pe departe. Este însă suficientă pentru cam orice scenariu? Categoric, da.

Camerele sunt multe și bune, cum e și normal la un flagship de acest tip. Camera principală (wide) are 50 MP, diafragmă variabilă între 1.4 și 4.0, focalizare cu detecție de fază și cu laser, precum și stabilizare optică. Camera ultrawide are 13 MP, un unghi de 120 de grade și o deschidere a diafragmei de f/2.2, iar camera telefoto are nu mai puțin de 64 MP, o deschidere de f/3.5 și dispune de stabilizare optică. Camera frontală cu 13 MP și o diafragmă de f/2.4 este ajutată de o cameră secundară pentru detectarea adâncimii.

Tabel pentru tocilari? Avem!

Dimensiuni 162,1 x 75,5 x 8,5 mm
Greutate 205 / 209 g
Diagonala ecranului și rezoluție 6,74 țoli, 1212 x 2616
Densitatea pixelilor 428
Camere principale 50 MP, f/1.4 – f/4.0, 24mm (wide), PDAF, Laser AF, OIS
64 MP, f/3.5, 90mm (telefoto tip periscop), PDAF, OIS, zoom optic 3.5x
13 MP, f/2.2, 13mm, 120˚ (ultrawide), PDAF
Cameră frontală 13 MP, f/2.4, 18mm (ultrawide)
cameră TOF 3D, (adâncime/date biometrice)
Chipset Qualcomm SM8475 Snapdragon 8+ 4G Gen 1 (4 nm)
Procesor
Octa-core (1×3.19 GHz Cortex-X2 & 3×2.75 GHz Cortex-A710 & 4×2.0 GHz Cortex-A510)

Procesor grafic Adreno 730
RAM 8 GB
Stocare 256GB, 512GB
Baterie Li-Ion 4700 mAh
Conectivitate
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6, Bluetooth 5.2, NFC, GPS, Lightning, USB 3.1 cu Display Port 1.2

Software EMUI 13

Pentru mai multe detalii, poți vizita pagina produsului.

Dar să trecem la teste. Ca de obicei, începem cu GeekBench. Out of the box, cum zice americanul, adică folosind setările implicite, deși la scorul Multi Core stă bine (cu aproximativ 4000 puncte) telefonul scoate un punctaj slăbuț în GeekBench 5 Single Core: 940. Păi stai domne’, ăsta e scor mai mic decât cel al lui P50 Pocket, care are un chipset Snapdragon 888, deci care-i faza?

Vă zic eu care-i faza. Pentru a debloca puterea maximă a dispozitivului, trebuie să intri în setări și să activezi setarea Performance Mode din secțiunea Battery. Cu setarea asta pornită, scorul Single Core crește la aproximativ 1300 de puncte, adică o creștere cu aproape 40%! Pe de o parte, sunt absolut încântat de opțiunea asta. Cu setarea dezactivată, ai parte de un telefon care merge bine, cu temperaturi ok și o durată ceva mai mare a bateriei (vom vedea imediat cât ), iar odată ce activezi Performance Mode, te bucuri de toată puterea chipsetului Snapdragon 8+ Gen 1, telefonul se încălzește ceva mai mult dar ai un flagship în mână.

Pe de altă parte, faptul că setarea asta nu îți este prezentată din start mi se pare un pic incorect. Majoritatea utilizatorilor de flagship-uri, mai ales ale celor de la HUAWEI, sunt persoane care sunt la curent cu tehnologia. Dar vor exista cu siguranță destui cumpărători de telefoane HUAWEI (pentru că Mate 50 Pro nu e singurul care dispune de funcția asta) care nu vor afla în veci de setarea asta și nu vor utiliza telefonul la întreaga sa capacitate. Poate că ar fi bine ca setarea să fie prezentată la configurarea inițială a telefonului, și nu pusă prin fundul vreunui manual, mai ales că  funcția este una cu potențial foarte mare, atât din punct de vedere marketing cât și în sine.

Dar să continuăm. Și continuăm cu tradiționalul 3DMark Wild Life Extreme, unde scorul maxim obținut de HUAWEI Mate 50 Pro a fost de 2775. Un scor foarte apropiat de cel al lui Xiaomi 12T, pe care l-am testat recent. Interesant a fost că scorul nu a variat în funcție de activarea sau dezactivarea Performance Mode, ceea ce mă face să cred că respectiva optimizare afectează sarcinile care încarcă preponderent un singur fir de execuție din procesor.

HUAWEI Mate 50 Pro 3DMarkHUAWEI Mate 50 Pro 3DMark

Ca urmare (și ca să testez asta) am rulat testul Work 3.0 Performance din suita PCMark. Acesta utilizează o sumedenie de sarcini, atât single-threaded cât și multi-threaded, deci diferențele era musai să apară. Și iată-le.

Cu Performance Mode activat, scorul obținut a fost de 12648, adică foarte apropiat de cel al lui Xiaomi 12T (un performer fantastic pentru sarcini de scurtă durată). Cu Performance Mode dezactivat, scorul a scăzut la 10851, deci o scădere de aproximativ 15%. bun, dar pentru ce dai ăia 15%? Există un avantaj notabil în ceea ce privește bateria? Sau ar trebui să ții Performance Mode activat tot timpul, pentru că YOLO?

Hai că am acoperit și partea asta. Am rulat testul Work 3.0 Battery Life din aceeași suită PCMark, iar rezultatele sunt următoarele: 14 ore și 32 de minute cu Performance Mode dezactivat și 13 ore și 12 minute cu setarea activată. Deci activarea setării scade autonomia cu aproximativ 10% (atenție însă, vorbim de autonomia în utilizare, nu în stand-by). Voi decideți dacă creșterea de autonomie merită un impact de 15% în performanțele single-threaded, dar părerea mea este că atâta timp cât telefonul funcționează foarte bine și cu setarea dezactivată, nu ai de ce să o activezi.

Sigur, dacă ești gamer și vrei să scoți și ultima fărâmă de performanță din noul (și scumpul) tău HUAWEI Mate 50 Pro, poți activa setarea și juca liniștit, că telefonul nu se încălzește excesiv (în jocurile pe care le-am jucat eu, PUBG și Asphalt 9). Acestea fiind zise, am detectat throttle doar în testul 3DMark Wild Life Extreme Stress Test, în care după cam a șaptea (din 20) iterație a testului, scorul a scăzut drastic, ajungând la ultima rulare la mai puțin de 50% din cel inițial (923 puncte față de 2775).

Să vă zic și de baterie. Avem încărcare la 66W maxim, încărcare wireless la un excelent 50W și un timp de încărcare de fix 41 de minute. În zece minute, nivelul bateriei crește cam cu 30%, ceea ce nu e nici wow, dar cu siguranță nu este deloc rău. Iată și graficul de încărcare:

Grafic încărcare HUAWEI Mate 50 Pro

Am mai testat și viteza de transfer cu Speedtest de la Ookla, iar rezultatele pe Wi-Fi 6 au fost de 370 Mbps download și 343 Mbps upload. Pe 4G, am avut un excelent 56,8 Mbps la download și 20,2 Mbps la upload (mai mult ca sigur, limitat de operator).

Concluzia mea? Per total, specificațiile lui HUAWEI Mate 50 Pro sunt demne de un flagship iar performanțele în teste nu fac decât să confirme asta. Telefonul e faultat doar de lipsa 5G, de descrierea insuficientă a funcției  Performance Mode și de throttle-ul procesorului în anumite condiții, așa că primește un binemeritat 9 la acest capitol.

Camerele lui HUAWEI Mate 50 Pro sunt excelente, dar…

Trecem la capitolul poate cel mai interesant pentru un potențial cumpărător de Mate 50 Pro: camerele. Și dacă specificațiile le aveți în capitolul anterior, acum vorbim de performanțele în viața reală. Și aș începe cu camera principală, denumită Ultra Aperture XMAGE Camera. Mai departe de termenul pompos, asta înseamnă că principala de pe Mate 50 Pro are diafragmă reglabilă, fiind printre puține telefoane care pot face așa ceva.

Samsung a încercat așa ceva pe S10, însă a abandonat ideea pentru că la momentul respectiv, o diafragmă mobilă mărea inadmisibil de mult grosimea telefonului. HUAWEI însă au reușit dă rezolve această provocare tehnologică pe Mate 50 Pro.

Mate 50 Pro camera assemblyMate 50 Pro camera assembly

Diafragma poate varia între f/1.4 și f/4.0, și diferențele sunt masive. La f/1.4, ai o zonă foarte mică focalizată, în rest având un minunat bokeh sau blur. La 4.0, zona de focalizare este mult mai largă și vei avea atât obiecte în prim plan, cât și obiecte din plan secund care sunt clare. Sigur, acest efect se poate realiza și din software, dar calitatea nu este întotdeauna cea mai bună.

HUAWEI Mate 50 Pro poate combina deschiderea maximă a diafragmei cu un efect bokeh din software, rezultatul fiind unul extrem. Iată un selfie cu subsemnatul, la o deschidere a diafragmei de f/4.0, apoi f/1.4. A treia poză este cea la care s-a aplicat un efect de bokeh din software peste deschiderea maximă de f/1.4.

Diafragma mobilă este o funcție, cum ziceam, foarte rară, dar senzorul și lentilele sunt mult mai importante. Deci, cum sunt pozele? Cum mă așteptam, sunt acolo sus, lângă campioni. Camera principală face poze excelente, detaliate și cu o gamă dinamică largă. Menționez că am utilizat modul implicit al camerei, dar sunt extrem de multe lucruri ce pot fi reglate, inclusiv fotografierea în mod RAW, care permite o prelucrare ulterioară amănunțită. Iată câteva exemple făcute în lumină bună cu camera în modul Photo:

În condiții mai dificile, la pozele de interior, HUAWEI Mate 50 Pro rămâne excelent, deși imaginile devin ceva mai soft. Balansul de alb are un pic de suferit, dar nu este nimic grav. Gama dinamică rămâne excelentă, iar culorile au o saturație bună, dar evident, cu cât luminozitatea scade, scade și calitatea:

Pozele de noapte și cele în condiții foarte dificile sunt hit and miss. Adică ai șanse foarte mari să iasă pozele bine, dar există cazuri în care autofocus-ul nu își face treaba cum ar trebui. Trebuie să ai puțină răbdare și să te rogi un pic de el, dar atunci când îl convingi, pozele ies cam așa:

Chiar și cu zoom 3.5x, pozele de noapte ies impecabile, ca sa nu mai zic de cele pe timp de zi. Nota zece pentru detalii, nota zece pentru nivelul de zgomot și gama dinamică, note mai mici la white balance și la sharpness.

Interesant este că și la un nivel extrem de zoom, pozele rămân utilizabile, cu condiția să ții telefonul fix. Mai jos am pus o poză cu zoom 1x, una cu zoom 3.5x, una cu zoom 10x și una cu zoom 50x. Admirabil.

Nici camera ultrawide a lui HUAWEI Mate 50 Pro nu este rea, deși nu se compară cu principala. Pe timp de zi, și aceasta punctează bine la nivel de detalii și culori. Nu se observă nicio diferență între camera wide și cea ultrawide la nivel de balans de alb, ceea ce este foarte bine. La poze de interior, pozele rămân decente, deși nu se pot compara nici ele cu cele făcute de camera principală. Pozele macro sunt făcute tot cu camera ultrawide, ceea ce mi se pare cea mai bună soluție.

Camera de selfie este suficientă pentru poze la lumină bună, dar calitatea scade rapid în condiții mai dificile. Uitați aici diferență între poze făcute cu camera de selfie (stânga) versus cele făcute de camera principală de pe spate (dreapta) în aceleași condiții:

White balance-ul este dus cu pluta la camera de selfie, detaliile sunt mult mai slabe, ce să mai, e în cu totul altă clasă. Este însă o comparație foarte unfair, pentru că vorbim de senzori și lentile foarte diferite.

La final, am făcut o comparație cu tăticul în materie de fotografii, iPhone 14 Pro (Max). Hai să te văd, care sunt pozele făcute cu iPhone și care cu HUAWEI Mate 50 Pro?

Pozele din dreapta sunt făcute cu iPhone. Comparativ cu HUAWEI Mate 50 Pro, iPhone capturează imagini semnificativ mai zgomotoase, dar mai sharp, iar balansul de alb este mai bun. Gama dinamică este superioară la HUAWEI, care însă produce imagini mai soft. Toate pozele sunt făcute în modul implicit, dar sunt sigur că se pot scoate poze semnificativ mai bune din ambele telefoane dacă folosești modul Pro (în special la HUAWEI, aș zice).

Filmările sunt de o calitate ok, cu culori saturate și detalii suficiente. La 4K/60 FPS avem un bitrate de aproximativ 50000 kbps, similar HEVC-urilor filmate de un iPhone. Totuși iPhone este în alt univers în ceea ce privește filmările, indiferent dacă vorbim de stabilizare, detalii sau culori. Iată un crop din imaginile filmate de cele două telefoane (dimensiunile diferă, dar îți vei da imediat seama care este din video-ul filmat cu iPhone dacă dai clic pe imagini):

Imaginea din stânga este din clipul filmat de HUAWEI Mate 50 Pro. Deși de departe imaginea pare mai sharp, când te uiți mai îndeaproape observi calitatea incomparabil mai bună pe iPhone.

Concluzionând, sunt de părere că în comparație cu iPhone 14 Pro, HUAWEI Mate 50 Pro este marginal mai bun la poze, dar semnificativ mai slab pe partea de video. Sunt absolut sigur că performanțele senzorului sunt mai bune pe HUAWEI, deci pe măsură ce softul o să prindă din urmă hardware-ul, este posibil să avem imagini chiar mai bune. Nota mea pentru camerele lui HUAWEI Mate 50 Pro este 9. Este un camera phone redutabil, dar mai are câteva lucruri de rezolvat.

UPDATE 20 octombrie 2022: o actualizare de software a rezolvat problemele legate de fotografiile pe timp de noapte și stabilizarea la zoom mare.

Experiența în utilizarea HUAWEI Mate 50 Pro

Am petrecut o săptămână cu HUAWEI Mate 50 Pro și mă declar extrem de mulțumit de experiența avută. În primul rând, telefonul e măricel, dar nu cât să fie inconfortabil. Se simte excelent în mână, în special versiunea portocalie. Deblocarea telefonului este foarte rapidă, fie că vorbim de amprentă sau de recunoaștere facială. Camera dedicată acestui ultim feature cu siguranță ajută.

Impresiile bune continuă și după deblocarea telefonului. Navigarea este fluidă, feedback-ul haptic este bun, ecranul este foarte luminos iar lipsa serviciilor Google poate fi remediată cu puțină răbdare. Nu mă crezi? Uite cum arată ecranul meu principal și o parte din lista de aplicații.

După cum vezi, am toate aplicațiile populare, inclusiv Gmail și Chrome, în care sunt logat cu contul meu de Google. Facebook, HomeBank de la ING, Yahoo Mail, YouTube Vanced, am inclusiv Google Play Store prin intermediul Gspace. Și cei de la HUAWEI trag tare să introducă toate aplicațiile populare direct în AppGallery. Singurele probleme reale legate de lipsa Google Mobile Services sunt:

Este lista asta deal-breaking? Pentru mine, nu, pentru că HUAWEI are suficiente atuuri față de alți producători cât să merite efortul de configurare și micile neajunsuri în utilizare. Pentru tine, poate fi un deal-breaker, pot înțelege asta, dar crede-mă când spun că față de acum câțiva ani, utilizarea unui HUAWEI este semnificativ mai ușoară. Nu voi insista mai mult aici, pentru ca avem un material despre ce aplicații funcționează și ce nu pe telefoanele producătorului chinez.

Redarea multimedia este o plăcere pe HUAWEI Mate 50 Pro. Panoul OLED este, cum ziceam, foarte luminos (900 niți) iar boxele stereo sunt puternice și se aud excelent. Telefonul nu are vreo procesare cu nume pompos gen Dolby, Atmos sau alte asemenea, în schimb se aude cum trebuie cu setările implicite. În jocuri, telefonul se mișcă impecabil, dar nici nu mă așteptam la altceva de la un smartphone cu specificațiile astea. Temperaturile nu au reprezentat o problemă, chiar și în sesiuni prelungite de gaming.

HUAWEI Mate 50 Pro GAMINGHUAWEI Mate 50 Pro GAMING

Am acoperit subiectul camerelor mai sus, dar vreau să mai menționez câteva probleme la acest capitol. Prima din ele este legată de designul telefonului, respectiv cât de îndemânatic sunt eu. Mai exact, datorită mărimii modulului de camere și amplasării lui, de foarte multe ori am stricat poze pentru că intra în cadru și câte un deget. Trebuie deci să fii atent cum ții telefonul și să te asiguri că nu ai vreun cârnăcior în cadru când pozezi, lucru care poate să îți scape, mai ales dacă fotografiezi sau filmezi pe fugă.

A doua problemă este una legată de software. Atunci când dai zoom serios (10x sau mai mult) și ții telefonul în mână, stabilizarea electronică supracompensează mișcările mâinilor și deplasează tot cadrul aleatoriu, îngreunând încadrarea subiectului. Sunt convins că această ciudățenie va fi rezolvată cu un update de software (până la urmă, noi am primit niște „engineering samples”, adică niște telefoane care nu aveau un software gata de livrat către clienți).

În rest, camerele lui HUAWEI Mate 50 Pro m-au impresionat plăcut, fiind suficient de bune încât să nu mă mai gândesc la mirrorless-ul meu de acasă. Modul manual are suficiente setări iar pozele în lumină slabă sunt foarte bune pentru un telefon. Dacă e ceva ce aș mai comenta este că uneori, procesarea mai dă rateuri, dar din nou, aceste neplăceri se vor rezolva mai mult ca sigur cu un update de software.

Autonomia lui HUAWEI Mate 50 Pro este foarte ok, dar depinde foarte mult de ce fel de utilizator ești. Dacă în stand-by și în utilizare ușoară, telefonul nu consumă mult, în jocuri și la sarcini solicitante, chipsetul devine foarte însetat. Pe mine m-a ținut cam o zi și jumătate, asta în condițiile în care l-am lăsat opt ore, cât dormeam, să cânte la volum mic muzică de pe Spotify (pe care o descărca folosind conexiunea 4G, care e mult mai consumatoare de energie decât Wi-Fi). În funcție de activitățile tale, poți obține chiar și două zile de funcționare.

Bun, să tragem și niște concluzii. Merită să cumperi un HUAWEI Mate 50 Pro? Dacă vrei un camera-phone extrem de capabil, cu performanțe de flagship, mai ai doar un obstacol: prețul. HUAWEI Mate 50 Pro începe de la 6000 de lei și ajunge la 6500 pentru varianta portocalie (și ca promoție de lansare, ai inclus în acest preț și o pereche de căști wireless de foarte bună calitate).

Ăsta e preț de Samsung S22 Ultra, nene! Așa, și? HUAWEI Mate 50 Pro are un chipset mai performant, camerele sunt mai bune și, cel puțin în opinia mea, telefonul arată mai bine decât rivalul de la Samsung. Sigur, și Samsung-ul are atuurile lui, dar ce vreau să spun este că prețul lui HUAWEI Mate 50 Pro, deși mare, nu este deloc exagerat în categoria din care face parte, ba chiar este un preț decent.

În aceiași bani poți găsi ASUS Rog Phone 6, care însă are alt target decât HUAWEI Mate 50 Pro, mai exact gamerii. Sigur, performanțele lui Mate 50 Pro îl fac perfect capabil de gaming, iar în ceea ce privește camerele nu există comparație. Un potențial concurent foarte capabil, dar care nu a ajuns încă la noi, este Google Pixel 7 Pro, care se pare că beneficiază de o procesare a imaginii extraordinara. Rămâne de văzut care va fi prețul în România.

Însă concurentul cel mai periculos pentru Mate 50 Pro este, în acest moment, iPhone 14 Pro. Chipsetul de la iPhone este net superior celui de pe Mate 50 Pro (și ca să fiu sincer, superior oricărui chipset de pe vreun telefon Android actual), camerele sunt aproape cele mai bune în acest moment (conform DxO Mark, care însă nu a testat încă Mate 50 Pro) iar software-ul de pe telefonul celor de la Apple este benchmark-ul pentru ușurința în utilizare.

Pe de altă parte vorbim de un cu totul alt ecosistem, cu neajunsurile și particularitățile lui, deci e posibil ca dacă ești interesat de un HUAWEI Mate 50 Pro, să nu te intereseze ce e de partea cealaltă a gardului. În acest caz, pot spune relaxat că HUAWEI Mate 50 Pro este o ofertă excelentă și nu prea există niciun camera phone în ecosistemul Android care să poată concura cu el. Încă.

Design și construcție – 9

Specificații tehnice și performanțe – 8

Camere – 9

Experiența în utilizare – 8.5

8.6

Un camera-phone în toată puterea cuvântului, cu chipset performant, camere de top și ecran de calitate. Doar lipsa serviciilor GMS și câteva mici probleme de software îl depunctează

User Rating: 4.29 ( 4 votes)

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

shares

Published in Tehnologie

ESR
ESR

Electronic Sports Romania

More from TehnologieMore posts in Tehnologie »

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares