Press "Enter" to skip to content

Creative G3 – Placă de sunet portabilă perfectă pentru gameri!

Spre deosebire de PC, unde poți schimba anumite componente, pe consolele de jocuri precum PlayStation 4 sau/și Nintendo Switch nu poți face mare lucru, cel puțin în privința calității/capabilității sunetului redat.

Am mai spus într-unul din recenziile anterioare că sunetul este unul dintre cele mai importante elemente atunci când joci un joc și vital atunci când joci într-o competiție eSports. Fiecare pas făcut de inamicul tău, fiecare încărcare de armă, fiecare respirație sau lucru dărâmat din greșeală pe hartă, toate acestea contează foarte mult să le auzi, căci nu le poți vedea. Cu o pereche de căști bune poți rezolva aceste aspecte, dar este foarte importantă și calitatea și fidelitatea sunetului redat de platforma pe care te joci.

Fie vorba de un laptop sau PC de gaming, sau PlayStation ori Nintendo Switch, ce posibilități sau opțiuni de configurare a sunetului ai? Deloc sau limitate, dar din fericire există o soluție potrivită și potrivită în această privință. Probabil vă gândiți la cine știe ce echipamente uriașe cu ieșiri și intrări, butonașe, potențometre și alte gărgărițe, dar nu este cazul ci din contră, soluția perfectă vine din partea Creative sub forma unei plăci de sunet externe creată special pentru jucători (și nu numai, vă spun eu mai jos)! Nu cântărește zeci de kilograme și nici nu e un device mega complicat ci are mărimea unui telefon mobil și o greutate de doar câteva grame și este și foarte deștept. E vorba de Creative G3 pe care l-am testat de ceva vreme și vă vom spune și vouă câteva detalii.

Pachet

Nu, nu am glumit când v-am spus că G3 este o chestie mică și ușoară și asta ne-am dat seama și noi când am primit coletul. Spre mirarea mea era o cutiuță micuță, din carton înăuntru cu un burețel de protecție decupat în forma exactă a device-ului nostru unde se afla și un adaptor USB-C – USB-A, plus un cablu optic (1m) la un capăt cu intrare optică standard pentru astfel de ieșiri de acest gen, iar la celălalt cu o intrare specială/Line-In în G3. Tot în pachet se află și un așa-numit “Audio Survival Guide” care v-ați prins voi ce e… un ghid de instalare/utilizare.

Pe cutie avem poza mare cu produsul și informații tehnice și despre tehnologiile suportate, compatibilitate, informații despre conținut și un link rapid (Q-Code) pentru a ajunge rapid pe pagina produsului de pe site-ul Creative.

Aspect

Luând în considerare pentru ce anume a fost realizat acest device, Creative s-a întrecut pe sine și a ajuns la un rezultat incredibil făcând raport între aspect, tehnologie suportată și, zic eu și preț.

La capitolul aspect, la o vedere de ansamblu se observă că G3 vine cu cablu scurt de date atașat, la capătul căruia avem un USB-C (care se poate comuta la USB-A cu ajutorul adaptorului din pachet). Culoarea negru predomină, informațiile fiind trecute cu alb, iar materialul utilizat fiind un plastic ușor, dar rezistent, plăcut la atingere cu muchii rotunjite.

În partea de jos avem două piciorușe de cauciuc, antialunecare, iar pe latura mare din față avem pe mijloc un inel LED multicolor, sub el cu logo-ul SoundBlaster. Pe latura mică de sus, avem cablul de date nedetașabil, iar pe cea de-a doua latură mică avem două ieșiri (microfon și căști) și o intrare Optică/Line-In.

Pe latura lungă din dreapta avem un comutator între Volume și Mixing și o rotiță analog pentru Volume +/-, iar pe cea din stânga un comutator de microfon On/Off și o rotiță analog pentru Volum +/- al microfonului.

Tehnic

Creative G3 are dimensiunile de 210 x 39 x 15 mm și are 32g (36g cu tot cu adaptor atașat), are un DAC și Dynamic Range (DNR) de 100 dB, redă la PCM 16-bit (48.0, 96.0 kHz), PCM 24-bit, (48.0, 96.0 kHz) și poate înregistra prin Microfon, Optic și Line-In 16-bit (48.0, 96.0 kHz) și 24-bit (48.0, 96.0 kHz). Se alimentează prin cablul de date și include tehnologia CrystalVoice.

La conectivitate avem jack-ul pentru microfon, jack-ul pentru căști sau căști cu microfon și mini TOSLINK Optical / Line-in Combo Jack.

Se poate conecta la consolele PlayStation 4/Slim/Pro și Nintendo Switch/Lite, la PC/Mac și G3 se poate controla pentru console de pe aplicația pentru Android (minim 8.0) sau iOS (minim 11), iar pentru PC și Mac există aplicație didicată (dar se poate controla și prin aplicația de mobile).

Aplicația

După cum spuneam aplicația pentru mobile, Sound Blaster Command, se poate descărca gratuit pentru Android și iOS și se poate folosi în toate cazurile de conectivitate, iar pentru PC și Mac se pot instala aplicații pentru fiecare. Controlul se poate face pe PC și Mac, fie din aplicația de mobile fie prin aplicația instalată pe cele două sisteme.

Aplicația pentru mobile este asemănătoare cu cea pentru PC/Mac și prima dată trebuie sincronizată cu G3. Legătura dintre G3 și aplicație se face via Bluetooth și este recomandat să vă faceți un cont Creative unde să înregistrați G3 pentru o utilizare cât mai ușoară. Odată conectat G3 la aplicație poți face update la device (în cazul meu a fost nevoie).

Atâta timp cât G3 va fi conectat la un device, va putea fi folosită și aplicația, iar în cazul PC (și presupun că și la Mac e la fel), am putut utiliza G3 imediat după conectare. Odată ce l-am conectat la PC (testul l-am făcut și la un laptop) poți intra direct în acțiune și mi-a plăcut că tot ce modifici atât din aplicație cât și direct de pe G3 se observă și în Windows (Windows 10 în cazul meu, atât pe PC cât și pe laptop).

Din aplicație, la fel și direct de pe G3, poți comuta Microfonul On/Of și controla volumul acestuia, la fel și în cazul sunetului. În cazul utilizării opțiunii Mixing (GameVoice Mix), poți face balanța între sunet și microfon, iar acest lucru se vede și direct pe LED-ul circular de pe G3. Când vei da volumul microfonului mai mare se va aprinde LED-ul portocaliu, iar când ei da volumul sunetului mai mare va lumina albastru. Microfonul și sunetul în balanță și LED-ul se va aprinde verde.

Poți opta pentru mai multe preset-uri (Sound Experience) gata făcute care pornesc de la genuri de utilizare precum Movies și Music sau genuri de jocuri, FPS sau RPG și până la preset-uri configurate special pentru anumite jocuri cum ar fi Fortnite, Rocket League, The Witcher 3: Wild Hunt șamd. Poți orcând să-ți configurezi și să salvezi propriul tău preset în funcție de dorințele tale. Printre cele mai importante tehnologii (o găsiți și la preset-uri) este Foot Enhancer care amplifică sunetele pașilor în jocuri.

Poți selecta între căști și boxe, în funcție de care dintre ele le folosești conectate la G3 și ai un control detaliat a fiecărui connector în parte la Mixer. Prin aplicația de PC/Mac poți selecta și calitatea de redare și înregistrare a sunetului și microfonului și poți activa și un Scout Mode.

Mobile (iOS/Android)

PC/Mac

Teste

Micuțul G3, săracul, a fost trecut prin fel de fel de teste, dar pot să vă zic că a rezistat vitejește și mai mult de atât, mi-a depășit așteptările.

Primele teste le-am făcut, cum era și normal la PC și laptop-ul personal și credeți-mă pe cuvânt că, practic, nu există o instalare. Nu trebuiesc driveri, restart-uri, nebunii, pur și simplu atașezi G3 la portul USB-C (sau USB-A – le-am testat pe amândouă) și gata, ești conectat. Placa audio se comută automat, în Windows 10, pe G3 și poți să conectezi imediat căștile sau căștile cu microfon. Dai drumul la joc și poți controla totul direct de pe G3, sau dacă instalezi aplicația poți configura totul în detaliu și apoi intri în joc. Am testat Fortnite (cu preset-ul făcut special pentru acesta), câteva RPG-ul și Strategii (cu preset-urile pentru acestea), un joc Racing și Adventure și Action (FPS-uri) și bineînțeles m-am luat în gură cu un tovarăș într-o sesiune online pentru a testa comunicarea și capabilitățile G3 când vine vorba de balans între microfon și audio. Am testat și preset-ul pentru Footsteps și într-adevăr se aud mai accentuat pașii, iar în cazul tuturor testelor am umblat inclusiv la DAC și volumul crește în căști cu câteva procente mulțumită G3. Atât funcționalitatea, calitatea sunetului redat și microfonul, au fost perfecte la G3, dar este musai să aveți și niște căști de gaming de calitate (eu am testat cu Trust Wayman Pro E-Sports, pentru că tot le aveam la recenzie și două perechi de Sennheiser non-gaming). Prin GameVoice Mix am testat să văd cum se face balanța între microfon și sunet și mi-am făcut foarte ușor un preset preferat atât pentru jocuri, cât și pentru muzică și filme/seriale. De-a lungul testelor G3 s-a comportat ireproșabil, nu s-a întrerupt, nu s-a încălzit și mi-a plăcut că la testele făcute seara am controlat volumele microfonului și audio (Mixed) direct de pe G3, inelul LED arătându-mi, prin culorile afișate, când volumul este mai mare la unul sau la celălalt. Perfect echilibrat, inelul LED se face verde. Foarte util și de ce nu, plăcut vizual.

Am trecut la testele pe PlayStation 4 Pro. Conectarea se face prin cablul optic la consolă și apoi la G3, iar din setările consolei dai ieșirea audio pe optic și asta a fost (e musai să selectezi din consolă Chat Devices, la ieșirea audio pentru a putea folosi Mixed Mode).

Instalarea și configurarea s-a făcut rapid și am dat drumul la treabă. Testele în Mixed Mode le-am făcut prin Call of Duty Modern Warfare, am testat și aici Fortnite plus Street Fighter V: Champion Edition, demo-ul Final Fantasy VII, Diablo III, Path of Exile, Need for Speed Heat ca să enumăr câteva, iar la fiecare m-am jucat pe preset-urile din aplicație pentru a găsi unul potrivit pentru fiecare. DAC-ul este eficient crescât mai mult volumul în căști și părerea mea este că se aude mult mai bine decât la sunetul redat de consolă prin jack-ul controller-ului.

Ultimul test făcut a fost pe Nintendo Switch Lite, unde G3 se conectează, direct dar la care nu funcționează GameVoice Mix. Am testat jocurile Hospital (recenzia va sosi în curând), The Witcher 3: Wild Hunt, Vampyr, Blacksad și Snack World: The World the Dungeon Crawl – Gold, și din punct de vedere audio situația stă foarte bine cu G3, spre deosebire de calitatea și volumul audio prin jack-ul consolei.

Am vrut să plusez și mai mult și am testat G3 chiar și pe un Smart TV care nu are ieșire pentru căști, dar are port optic. Am făcut conectarea între TV și G3 prin cablul optic, am setat TV-ul să redea sunetul prin Optic și ghiciți ce… a funcționat fără probleme. Mi-am făcut un preset special pentru TV și e o bucurie să mă pot conecta noaptea pe căști fără să deranjez pe cei din jur, iar calitatea sunetului redat de G3 e excelent.

De asemenea, am testat pe toate device-urile enumerate, Spotify, Netflix și YouTube (mai puțin pe Switch care nu are decât YouTube), iar experiența auditivă, în toate cazurile, au fost mai mult decît plăcute datorită G3.

Pe PlayStation 4 Pro am testat și câteva filme pe Blu-ray (Joker, Aquaman, Hobbs & Shaw, MEG), iar experiența auditivă cu G3 este, poate, de neegalat pe căști.

Concluzie

Sound Blaster G3 Portable External Console Gaming USB-C DAC Amp for PlayStation® 4, Nintendo Switch™, PC, and Mac – pe numele său întreg și original, este perfect pentru gameri, căci este foarte mic, dar extrem de performant amplificând și mai mult sunetul (mulțumită DAC) și oferind un sunet detaliat, clar, cu preset-uri gata făcute pentru jocuri și nu în ultimul rând acel Foot Enhancer care poate fi elementul cel mai important dintre o victorie și o înfrângere în eSports.

Micuțul Creative G3 se conectează ușor și cu ajutorul unei aplicații bine pusă la punct te face Instant Game Ready având avantaje pe care ceilalți concurenți/prieteni cu console PlayStation 4 și Nintendo Switch nu le au: sunet mai clar și mai puternic (DAC), Foot Enhancer și GameVoice Mix plus preset-uri personalizate pentru jocuri. Ce înseamnă asta? Victorie garantată!

#td_uid_35_5e67529d11aa6 .td-doubleSlider-2 .td-item1 {
background: url(https://movienews.ro/wp-content/uploads/2020/03/CreativeG3-18-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#td_uid_35_5e67529d11aa6 .td-doubleSlider-2 .td-item2 {
background: url(https://movienews.ro/wp-content/uploads/2020/03/CreativeG3-19-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#td_uid_35_5e67529d11aa6 .td-doubleSlider-2 .td-item3 {
background: url(https://movienews.ro/wp-content/uploads/2020/03/CreativeG3-20-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#td_uid_35_5e67529d11aa6 .td-doubleSlider-2 .td-item4 {
background: url(https://movienews.ro/wp-content/uploads/2020/03/CreativeG3-21-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#td_uid_35_5e67529d11aa6 .td-doubleSlider-2 .td-item5 {
background: url(https://movienews.ro/wp-content/uploads/2020/03/CreativeG3-22-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#td_uid_35_5e67529d11aa6 .td-doubleSlider-2 .td-item6 {
background: url(https://movienews.ro/wp-content/uploads/2020/03/CreativeG3-23-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#td_uid_35_5e67529d11aa6 .td-doubleSlider-2 .td-item7 {
background: url(https://movienews.ro/wp-content/uploads/2020/03/CreativeG3-24-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#td_uid_35_5e67529d11aa6 .td-doubleSlider-2 .td-item8 {
background: url(https://movienews.ro/wp-content/uploads/2020/03/CreativeG3-25-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#td_uid_35_5e67529d11aa6 .td-doubleSlider-2 .td-item9 {
background: url(https://movienews.ro/wp-content/uploads/2020/03/CreativeG3-26-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}

Creative G3 va sosi în curând în România la un preț de aproximativ $79.99 (în jur de 330lei).

Articol preluat de pe movienews.ro

Sharing is caring!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares