Press "Enter" to skip to content

Top 10 jocuri ale anului 2019

Când vine vorba de jocuri, 2019 a fost un an interesant. Spun asta deoarece am avut câteva jocuri deja existente care au primit un “facelift” şi s-au transformat în hit-uri instantanee, pe lângă continuări ale unor serii de jocuri care păreau să hiberneze de ceva vreme. Însă astăzi voi veni cu un top 10 jocuri din 2019 pe care eu personal le-am jucat și am întocmit un top. Am ratat câteva precum Devil May Cry 5 sau Rage 2 însă sunt bucuros că pe tot ce am pus mâna, chit că a fost spectaculos (Astral Chain), surprinzător (Resident Evil 2 REmake) sau de-a dreptul dezastruos (WWE2K20), au fost, în mare parte bune.

10. Apex Legends




  • Data de lansare: 4 februarie 2019
  • Dezvotator: Respawn Entertainment
  • Distribuitor: Electronic Arts
  • Platforme: PlayStation 4, Xbox One, PC
  • Gen: First Person Shooter Multiplayer Online

Sinopsis: Până la 20 de echipe de câte 3 jucători aterizează pe o insulă și caută arme și luptă pentru supremație. Fiecare jucator trebuie să fie mereu în mișcare pentru o șansă mai aproape de victorie. Cea mai bună echipă care rămâne în picioare câștigă runda. Jocul se desfășoară în același univers sci-fi precum Titanfall 2.

Ştiu că am lăudat un anumit gen de jocuri mai sus, dar acest battle royale recunosc că mi-a mâncat mai mult timp decât ar fi fost normal. A fost un fel de IP original (totuşi ţin minte că cineva zicea că devia un pic de la Titanfall) şi a reîmprospătat într-un mod pozitiv scena de gaming, scena free to play cu un gameplay alert și bine pus la punct. A fost distractiv şi în continuare îl prefer peste alte B.R.-uri, datorită personajelor și al armelor şi datorită faptului că este un joc destul de stabil din punct de vedere tehnic. Dar cel mai şi cel mai important este că oferă o experienţă online distractivă și mă bucur că în curând împlineşte un an de la lansare.

9. Bloodstained: Ritual of the Night




  • Data de lansare: 18 iunie 2019
  • Dezvotator: ArtPlay
  • Distribuitor România: Best Distribution
  • Platforme: PlayStation 4, Xbox One, PC, Switch
  • Gen: Metroidvania-type
  • Recenzie: Bloodstained: Ritual of the Night

Sinopsis: Bloodstained: Ritual of the Night este un RPG horror gothic cu acţiunea plasată în Anglia secolului al XIX-lea. O forță paranormală a invocat un castel infestat de demoni.

Intră în pielea lui Miriam, o orfană aflată sub influenţa unui blestem care îi transformă treptat corpul în cristale. Pentru a salva omenirea, şi pe ea însăşi, Miriam trebuie să se lupte în interiorul castelului şi să-l invingă pe Gebel.

Colectează, fă crafting şi deblochează o serie de arme, echipamente şi loot pentru a învinge o serie de minioni şi personaje de tip boss!

În ciuda problemelor pe care le-a prezentat pe Switch, mult aşteptatul joc metroidvania din mâna/mintea celui din spatele sidescroller-ului cel mai popular al tuturor timpurilor, sau cel puţin al doilea cel mai popular, Castlevania Symphony of the Night, a fost o întoarcere în timp. O poveste interesantă şi un gameplay excepţional de bun şi fluid, când vorbim de PC sau PS4, Bloodstained ne-a oferit şansa de a retrăi în 2019 experienta metroidvania gotică din nou direct de la sursă. E pas cu pas un Castlevania în spirit, dar oferă câteva elemente actualizate şi o atmosferă pe aşteptările oricărui fan al seriei menţionate anterior.

8. Resident Evil 2 REmake




  • Data de lansare: 25 ianuarie 2019
  • Dezvotator: Capcom
  • Distribuitor România: Best Distribution
  • Platforme: PlayStation 4, Xbox One, PC
  • Gen: Acțiune, Horror
  • Recenzie: Resident Evil 2 REmake

Sinopsis: Resident Evil 2, capodopera care a definit stilul de jocuri, revine, reconstruit integral, pentru a oferi o experienţă narativă şi mai complexă. Beneficiind de motorul RE, proprietate Capcom, Resident Evil 2 propune o abordare fresh a jocului clasic survival horror graţie efectelor grafice realiste, a efectelor audio imersive, a noii camere de tip peste-umăr şi a comenzilor îmbunătăţite, pe lângă modurile de gameplay incluse în jocul original.

Acţiunea clasică, secvenţele tensionante de explorare şi rezolvarea puzzle-urilor, care au definit seria Resident Evil, revin în Resident Evil 2. Jucătorii vor face echipă cu tanărul ofiţer de poliţie Leon Kennedy şi Claire Redfield, colega acestuia, care sunt reuniţi de o epidemie dezastruoasă din Raccoon City, ce a transformat populaţia in zombii. Atât Leon cat şi Claire au propriile campanii de joc; acest lucru permiţandu-le jucătorilor să vadă povestea din perspectiva ambelor personaje. Soarta acestor 2 personaje îndrăgite de fanii seriei se află în mâinile jucătorilor. Aceştia vor trebui să colaboreze pentru a supravieţui şi pentru a afla care este cauza atacului terifiant asupra oraşului. Oare vor reuşi să scape cu viaţă?

Am avut mici probleme cu introducerea acestui joc în listă, dar deja am mai pus unul mai jos aşa că “nimic nu mai contează”. Resident Evil 2, remake-ul, este posibil unul din cele mai bune ale seriei sau cel puțin de la 4 până în prezent. Trecem cu vederea existenţa RE7 pentru că pare să devieze mult de la jocurile originale schimbând perspectiva. Însă RE2 reuşeşte să ia ceva vechi şi să îl transforme în ceva extrem de arătos, extrem de funcţional şi extrem de bun. E sfânta treime a gaming-ului cu o a doua revenire. Şi aparent nu se opreşte aici, urmează să primim un Resident Evil 3 REmake.

7. Astral Chain




  • Data de lansare: 30 august 2019
  • Dezvotator: Platinum Games
  • Distribuitor România: Best Distribution
  • Platforme: Nintendo Switch
  • Gen: Acțiune, Aventură
  • Recenzie: Astral Chain

Sinopsis: Eşti membrul unei forţe speciale de poliţie şi vei lupta impotriva unor creaturi misterioase, extraterestre care au invadat Pământul.

Ark, un oraş multi-cultural din viitorul apropiat, este lovit de dezastru în momentul în care apar brusc porţi către o altă dimensiune! Îşi fac apariţia creaturi periculoase care îi atacă pe oameni şi devastează pămantul, iar forţele de poliţie normale nu pot lupta cu acestea. Pentru a ţine piept acestor noi ameninţări, este formată o nouă unitate de poliţie specială, Neuron.

Alege între 2 personaje – bărbat sau femeie – şi începe aventura. Personajul pe care nu l-ai ales va face parte din aceeaşi echipă şi va fi fratele tău geamăn.

Pentru a rezista atacurilor creaturilor, oamenii au creat o armă specială: Legion. Aceasta va fi partenerul tău şi te va ajuta în investigaţii. Totuşi, adevăratele ei abilităţi se vor vedea în timpul luptelor…

Astral Chain are un loc special pentru mine, în “mi corazon” să zic aşa, datorită situaţiei sociale la momentul recenziei. Dar separat de asta Plantinum a lansat un IP nou într-o mare de remake-uri de succes. Vizual colorat, cu un gameplay oarecum inovator, a scos ce-i mai bun din Switch transformând consola într-un concurent de temut pe piaţa gaming-ului serios nu doar, cum se considera la un moment dat, pentru copii care joacă Mario Tennis. Deşi există și alte jocuri “serioase”, Astral Chain a întărit afirmaţia că Switch-ul ştie să ducă şi ceva mai peste aşteptările gamerului casual cu un joc care ar fi meritat chiar mai multă atenţie decât a primit.

6. The Legend of Zelda Link’s Awakening




  • Data de lansare: 20 septembrie 2019
  • Dezvotator: Nintendo
  • Distribuitor România: Best Distribution
  • Platforme: Nintendo Switch
  • Gen: Acțiune, Aventură
  • Recenzie: The Legend of Zelda Link’s Awakening

Sinopsis: La 26 de ani de la lansarea jocului original pe consola Game Boy, The Legend of Zelda: Link’s Awakening va renaşte ca o nouă aventură pentru Nintendo Switch.

Surprins de o furtună, Link se trezeşte pe ţărmul misterioasei insule Koholint. Pentru a se putea reîntoarce acasă, Link trebuie să supravieţuiască temniţelor, care îi vor pune abilităţile la încercare, şi întâlnirilor cu monştri infricoşători.

Noua versiune a aventurii clasice include o serie de elemente unice care au fost incluse în jocul original pentru Game Boy, cum ar fi camerele 2D de tip platformer şi apariţii ale unor personaje care nu fac parte din universul The Legend of Zelda.

Al doilea remake de pe lista asta, cum am zis la vremea recenziei, fantastic de bun. Nu îmi vine să cred că au reuşit să reinterpreteze atât de fidel experienţa originală şi în acelaşi timp să îi ofere un aspect unic unui joc atât de vechi. E un Zelda mai deosebit, dar care oferă exact ceea ce ai căuta într-un joc de acest gen și anume o aventură unică, puzzle-uri, catacombe şi un Link la fel de memorabil vizual ca cel din Wind Waker.

5. Mortal Kombat 11




  • Data de lansare: 23 aprilie 2019
  • Dezvotator: Warner Bros. Interactive
  • Distribuitor România: Best Distribution
  • Platforme: PlayStation 4, Xbox One, PC
  • Gen: Fighting
  • Recenzie: Mortal Kombat 11

Sinopsis: Mortal Kombat s-a întors și este mai bun ca niciodată în cea mai nouă iterație a francizei iconice. Toate noile variante personalizate ale personajelor vă oferă un control fără precedent pentru a personaliza luptătorii și pentru a-i crea. Noul motor grafic surprinzând fiecare moment în care se sparg oase și se scot ochi, te aduce atât de aproape de lupta pe care o poți simți. Conținând o listă de Klassic Fighters noi și vechi, cel mai bun mod cinematografic al poveștii, Mortal Kombat continuă saga epică de peste 25 de ani.

Şi pentru fighting games a fost un an bun, la începutul anului Dead Or Alive 6 urmate de mult aşteptatul Mortal Kombat 11. Cu o poveste ridicolă cu time travel story-ul a fost probabil unul din cele mai bune din ultimele jocuri, dacă nu chiar cel mai bun. Separat de un single player foarte bun MK11 a venit cu un gameplay re-lucrat pentru a oferii un echilibru complet între personaje unde skill-ul să fie pe locul întâi. Nivele noi, personaje noi dar acelaşi Mortal Kombat cu fatalităţi şi alte lovituri şi scheme brutale, scena fighting nu a dus lipsă de nimic în 2019.

4. Luigi’s Mansion 3




  • Data de lansare: 31 octombrie 2019
  • Dezvotator: Next Level Games
  • Distribuitor România: Best Distribution
  • Platforme: Switch
  • Gen: Acțiune, Aventură, Survival
  • Recenzie: Luigi’s Mansion 3

Sinopsis: Luigi e invitat la hotelul Last Resort, dar atunci când Mario și prietenii sunt dați dispăruți, eroul nostru va trebui să-și învingă fricile și să-i salveze!

Unul din cele mai recente jocuri pe care le-am jucat a fost Luigi’s Mansion 3 şi get-beget este unul din jocurile de top ale anului 2019 cât şi ale Switch-ului. Distractiv, colorat, atmosferic şi din nou distractiv, Luigi’s Mansion 3 este unul din cele mai “curate” experienţe gaming pe care le poţi avea. Este Ghostbuster-ul pentru copii dar şi pentru adulţi. Oferă puzzle-uri şi un gameplay dublu extrem de distractiv cât şi un multiplayer care ai zice că e scos direct dintr-un Mario Party. Unul din jocurile pe care nu le poţi rata pe Switch, ieri, azi sau la anul.

3. Judgement




  • Data de lansare: 25 iunie 2019
  • Dezvotator: SEGA
  • Distribuitor România: Best Distribution
  • Platforme: PlayStation 4
  • Gen: Acțiune, Aventură
  • Recenzie: Judgment

Sinopsis: Produs de creatorii seriei Yakuza, care s-a bucurat de aprecierea criticilor – Ryu Ga Gotoku Studios – revin cu Judgment, o poveste dramatică a unui avocat căzut în dizgraţie care îşi caută mântuirea într-o lume aflată sub semnul corupţiei şi deznădejdiei. Investighează Districtul Red Light din Kamurocho preluând rolul lui Takayuki Yagami şi foloseşte sistemul inovator de investigaţii pentru a descoperi secretele lumii interlope din Kamurocho. Trăieşte lupte viscerale graţie celor 2 stiluri noi de luptă. Înfruntă grupuri de răufăcători în stilul Crane, apoi treci la stilul Tiger pentru a năuci un singur inamic cu o serie de lovituri puternice. Exersează cele 2 stiluri de luptă şi combină-le cu o serie de abilităti, arme şi acţiuni EX puternice (şi comice).

Fiind un foarte mare fan al seriei Yakuza, colecţia mea din jocurile atestând acest lucru, Judgement a fost o gură de aer proaspăt ca un spin-off inteligent şi deosebit care păstrează destul de multe din seria originală. Fiecare moment petrecut în Judgement a fost bine-meritat, datorită unei poveşti care te ţine atent în permanență şi a unui gameplay care face ca nimic să nu pară o povară şi totul să fie bine folosit în scopul de a merge mai departe în joc. Este unul din titlurile care le recomand tuturor care mă întreabă “ce ai mai jucat mişto anul acesta?”

2. Control




  • Data de lansare: 27 august 2019
  • Dezvotator: Remedy Entertainment, 505 Games
  • Distribuitor România: Best Distribution
  • Platforme: PlayStation 4, Xbox One, PC
  • Gen: Acțiune, Aventură
  • Recenzie: Control

Sinopsis: După ce o agenţie secretă din New York este invadată de o ameninţare dintr-o altă lume, vei prelua rolul noului director, care se luptă pentru a recâştiga Control-ul.

Dezvoltatorii Remedy Entertainment revin cu un joc action-adventure supranatural 3rd person care te va provoca să stăpâneşti o combinaţie de abilităţi supranaturale, echipamente ajustabile şi medii reactive în timp vei lupta într-o lume complexă şi imprevizibilă. Control este povestea lui Jesse Faden. Intriga principală se concentrează pe încercarea acesteia de a găsi răspunsuri, din postura de Director. Lumea din Control are propria poveste, întocmai ca şi aliaţii pe care Jesse îi va întâlni. Side quest-urile şi Secretele sunt peste tot. Jesse colaborează cu alţi agenti Bureau, desluşeşte coduri criptate şi descoperă experimente stranii efectuate de Bureau.

Cu ruşine recunosc că nu am terminat Quantum Break deşi îl am pe PC. Dar era un joc care m-a atras şi la care cândva, în viitor, vreau să mă întorc să îl termin. La fel cum Alan Wake este unul din jocurile mele preferate, Control se alătură acestuia. Cu un plot insane dar foarte bine pus în joc şi un gameplay variat, Control s-a transformat din primele minute într-unul din cele mai bune jocuri pentru mine pe anul acesta. L-am simţit direct. Ştiam ce am de făcut ştiam totul despre el şi în timp ce mă jucam nu ştiam de fapt nimic decât că aş mai fi jucat ceva de genul la un moment dat. Remedy a transformat experienţa thrid person shooter într-un mod atât de distractiv şi într-o poveste atât de captivantă că, deşi am mai jucat acest gen de jocuri, parcă tot oferă o acțiune fresh. Pur şi simplu te fură.

1. Sekiro: Shadows Die Twice (+Mențiuni Speciale)




  • Data de lansare: 22 martie 2019
  • Dezvotator: FromSoftware
  • Distribuitor România: Activision
  • Platforme: PlayStation 4, Xbox One, PC
  • Gen: Acțiune, Aventură
  • Recenzie: Sekiro: Shadows Die Twice

Sinopsis: Crează-ți drumul către răzbunare în cel mai nou joc de aventură de la FromSoftware, creatorii Bloodborne și a seriei Dark Souls. Răzbună-te. Recapătă-ți onoarea. Ucide ingenios.

Alegerea mea pentru jocului cu numărul 1 al anului 2019 este Sekiro. A fost cea mai bună experiență de gaming pe care am avut-o anul acesta din toate punctele de vedere. Am transpirat, m-am bucurat, m-am enervat și am trecut prin toate stările posibile. Este un Souls Game dus la un alt nivel. Mai rapid, mai eficient şi mai competent ca cele din seria Dark Souls, Sekiro combină casual-ul cu hardcore-ul într-un echilibru perfect de răbdare, tehnică şi tensiune sau mă rog, nervi întinşi la maxim, într-un cadru japonez fantastic de care şi acum îmi amintesc cu entuziasm. Este un joc la care mă întorc din când în când cu drag, dar care oferă satisfacţia aia de pe vremea NES-ului, Ninja Gaiden pentru cunoscători.

Menţiuni Speciale:

Tom Clancys’s The Division 2

  • Data de lansare: 8 martie 2019
  • Dezvotator: Ubisoft
  • Distribuitor România: Best Distribution
  • Platforme: PlayStation 4, Xbox One, PC
  • Gen: Acțiune
  • Recenzie: The Division 2

Sinopsis: Trăim într-o lume complicată. Cu cât avansează mai mult, cu atât devine mai vulnerabilă. Am creat o casă din cărţi de joc; este suficient să iei una şi totul se prăbuşeşte. Vinerea neagră – o epidemie devastatoare mătură străzile orașului New York şi, unul câte unul, serviciile de bază dispar. Fără mâncare sau apă, societatea cade pradă haosului, în doar câteva zile. Se activează Divizia, o unitate autonomă de luptători tactici. Ducând vieţi aparent obişnuite printre noi, aceşti agenţi sunt antrenaţi să opereze individual pentru a salva societatea.

Excepţional de bună continuarea la The Division, The Division 2 consider că nu a primit suficientă atenţie de la public deşi a reuşit să facă totul bine şi promitea să vină cu şi mai mult conţinut. Apare ca menţiune specială pentru că m-a distrat şi m-a ţinut interesat atâta timp cât l-am jucat deşi nu este genul de meu de joc “multiplayer”.

Total War Three Kingdoms

  • Data de lansare: 23 mai 2019
  • Dezvotator: SEGA
  • Distribuitor România: Best Distribution
  • Platforme: PC
  • Gen: Strategie
  • Recenzie: Total War Three Kingdoms

Sinopsis: Total War: Three Kingdoms este primul joc din al seriei care recrează conflictul epic din China străveche. Combinând gameplay-ul turn-based cu luptele în timp real, Three Kingdoms redefinește seria într-o era a eroilor și legendelor.

PC Gaming-ul nu cred că a avut cel mai bun an dar SEGA s-a asigurat să aducă unul din cele mai bune TOTAL WAR-uri din ultimii ani. La fel de complex sau chiar și mai mult de atât, cu un nou peisaj mai la Est, Total War Three Kingdoms a fost probabil unul din cele mai bune jocuri pe PC de anul acesta şi într-un interviu Henry Cavill (The Witcher, Superman) a confirmat că se joacă Total War, deci dacă cineva are vreo problema să o discute cu el.

Întrebat despre jocurile sale preferate Henry a declarat: “The Witcher 3, but I love Total War games as well. Every time I get into one of them, I keep playing until I die for good. For some reason, there is something about the nature of the strategy of the battle front that I love. And it’s a little bit of, you know, building an empire, which is fun. And I may not play for months and months, but as soon as I finish playing a match, I can finish the game again and see everything and it feels like a completely new experience. Total War games are probably my favorites because I can play them wherever and whenever I want and start over. And it’s still a fresh experience, which is a dream come true”

The Outer Worlds

  • Data de lansare: 25 octombrie 2019
  • Dezvotator: Obsidian Entertainment
  • Distribuitor: Take-Two Interactive
  • Platforme: PC, Switch, Xbox One, PlayStation 4
  • Gen: Acțiune RPG

Adevăratul succesor spiritual al serie Fallout, The Outer Worlds, pe care doare recent l-am jucat datorită prin XBOX GAME PASS, este cu adevărat o experiență Fallout pe care toate lumea şi-o dorea post-New Vegas. Nu 4, nu 76, nimic. The Outer Worlds parcă combină, într-un mod foarte creativ ceea ce făcuse popular Fallout cu nişte elemente care aduc aminte de Mass Effect. Merită menţionat doar pentru a-l readuce în ochiul publicului.

Days Gone

  • Data de lansare: 26 aprilie 2019
  • Dezvotator: SIE Bend Studio
  • Distribuitor: Sony Interactive Entertainment
  • Platforme: PlayStation 4
  • Gen: Aventură, Acțiune
  • Recenzie: Days Gone

Sinopsis: Pătrunde cu motocicleta în America periculoasă, dominată de molimă. Te așteaptă lupte grele.

Ai destulă pricepere – și prezență de spirit – ca să supraviețuiești ororilor unei lumi care a luat-o razna, în acest joc de aventură cu multă acțiune?

Intră în rolul fostului infractor Deacon St. John, motociclist și vânător de recompense într-o lume în care moartea e peste tot. Caută prin așezări abandonate echipamentele cu care poți crea obiecte și arme prețioase sau încearcă-ți norocul cu alți supraviețuitori, care încearcă să-și facă un rost, fie prin comerț cinstit, fie prin violență.

Omenirea a fost decimată de o epidemie globală și este mereu amenințată de atacurile unor ființe sălbatice, numite Freakers. Orice greșeală poate pune punct strădaniilor tale de a supraviețui în Deșertul Înalt.

Deşi nu am ajuns să termin Days Gone şi nici foarte mult nu am jucat acest joc exclusiv de PS4 a avut ceva care pentru mine a făcut un click instant. Nu mi să părut cel mai cel, dar m-a lovit undeva în 2006-2008 nu ştiu exact să spun, cu genul ăsta de joc open world, cu zombi, cu elementele cu care vine la pachet. Cred că merită considerat ca parte din colecţia personală de jocuri PS4, din nou, având în vedere că este exclusiv.

Void Bastards

  • Data de lansare: 28 mai 2019
  • Dezvotator: Blue Manchu
  • Distribuitor: Humble Bundle
  • Platforme: Xbox One, PC, Mac OS
  • Gen: First Person Shooter

Sinopsis: Trebuie să coordonezi Void Bastards afară din Sargasso Nebula apoi trebuie să decizi încotr-o să mergi, ce să faci și cu cine să lupți.

Ăsta trebuie jucat. First Person Shooter cu umor și culori aprinse? Dacă nu aţi auzit de aşa ceva, “look it up”. Serios. E amuzant 🙂

Gaming 2019

Bineînțeles, eu am vorbit despre o mică parte dintre toate jocurile care s-au lansat anul acesta, mare parte dintre ele avându-le și noi la testare și despre care am scris cu toții cu entuziasm pe pagina noastră dedicată exclusiv acestora. Jocuri de PC, PlayStation 4, Xbox One și Switch din genuri precum aventură, acțiune, fighting, strategie, din mai multe perspective – am putea spune că anul acesta a fost, pecum vinul, un an bun pentru ele, deși foarte puține au reușit cu adevărat să cucerească inimile jucătorilor fie că este vorba de presă sau de jucătorii casual. Dar nu ne culcăm pe-o ureche căci 2020 va fi un an și mai interesant pentru gameri, la primăvară urmând să punem mâna pe, poate cel mai mediatizat și așteptat joc din ultima perioadă: Cyberpunk 2077.

Sărbători Fericite!

Până una-alta, împreună cu colegii mei din redacție, vă urăm: Sărbători Fericite! jucăreală plăcută și ne revedem cât de curând cu cele mai noi știri, exclusivități și recenzii de gaming direct de la surse!

PS. Vă așteptăm opiniile voastre Top 10 pe anul acesta în materie de gaming, la comentarii aici sau pe Facebook.

Articol preluat de pe movienews.ro

Sharing is caring!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares