Press "Enter" to skip to content

Review QNAP TS-328 – Sediul central al tuturor activitatilor tale

Trebuie sa recunosc: chiar daca am evitat acest moment pe cat de mult am putut, iata-ma ajuns in punctul in care stocarea din PC-ul personal nu prea mai este de ajuns. In cautarea unei solutii, am dat peste QNAP TS-328. Un NAS performant si destul de accesibil care nu serveste doar ca loc comun de stocare pentru toate fisierele tale, ci este un adevarat server multi-functional.

La inceput am fost oarecum reticent pentru ca este un produs putin in afara spectrului meu de cunostinte, insa am reusit sa-l deslusesc si o sa va povestesc putin din experienta pe care am avut-o.

Specificatii si alti dragoni

QNAP TS-328 este un NAS a carui performanta este asigurata de un procesor ARM Cortex-A53 Quad-Core cu frecventa la 1.4Ghz si de catre cei 2GB de memorie DDR4. De asemenea, sistemul de operare este stocat pe cei 4GB de memorie flash.

Totusi, nu ne vom juca pe chestiunea aceasta asa ca haideti sa vorbim despre elefantul din incapere: faptul ca acest NAS de la QNAP poate gazdui pana la trei medii de stocare de 3.5″. Asta inseamna ca poti folosi ori hard-disk-uri clasice, ori SSD-uri sau chiar si hard-disk-uri de laptop. Chiar daca nu as recomanda popularea unui astfel de dispozitiv cu harduri sau SSD-uri vechi, care au vazut deja luni sau chiar ani de utilizare, ai aceasta optiune pentru a nu mai stoca toate informatiile precum muzica si poze vechi pe hard-disk-ul din sertar 🙂

Pe partea de conectivitate nu stam rau deloc: QNAP TS-328 vine echipat cu doua porturi de internet Gigabit (RJ45), un USB 2.0, doua porturi USB 3.0 si chiar si un jack 3.5mm line out pentru a conecta NAS-ul la un sistem audio.

O sa insir cateva cuvinte si despre aspecte legate de constructia acestui produs. Avem parte de un NAS, care nu va fi nici macar de departe punctul de interes al unui setup, astfel ne confruntam cu o cutiuta alba cu cateva LED-uri de stare amplasate pe „fata” acesteia. Pe spate, pe langa porturile enumerate mai sus gasim si un ventilator, care are rolul de a raci intreaga jucarie. Nimic wow sau fancy aici.

Instalare si configurare

Daca pana in acest punct al articolului nu ati inteles inca ce este ala un NAS, pe scurt este o cutiuta in care bagi niste hard-uri si le poti accesa prin intermediul conexiunii la internet din locuinta sau biroul tau, iar tot acest proces este foarte simplu. Cat de simplu? Pai, doar pui hard-ul sau SSD-ul intr-una dintre tavitele din plastic, dupa care o inserezi pe „canalele” din NAS cu porturile spre interior, astfel incat sa se potriveasca cu cele incastrate in carcasa.

Mai departe, urmezi un Quick Install Guide pe care sistemul de operare al NAS-ului ti-l pune la indemana si gata 😀 Esti pregatit sa incarci tot spatiul de stocare cu fisierele tale, care acum vor fi centralizate si in deplina siguranta.

QTS OS – Un sistem de operare prietenos

Credeati ca gata: am bagat hardul cum a zis omul asta, am urmat ghidul de instalare si atata stie sa faca. Ei bine, nu chiar. Abia dupa configurarea initiala incepi sa descoperi de fapt, ce poate sa faca un astfel de NAS.

Sistemul de operare folosit de QNAP se numeste QTS OS. Acesta este un sistem de operare foarte asemanator cu o distributie de Linux, iar toate functiile majore vin sub forma de aplicatii cu iconite pe ecranul principal. Pe langa un ghid foarte bine pus la punct care te invata sa folosesti acest sistem, ai la indemana o multime de aplicatii pe care le poti instala. De la monitorizarea NAS-ului, la redare de continut prin intermediul Plex Media Server sau transcoding video in timp real, QNAP TS-328 nu este doar un simplu loc unde sa stochezi fisiere, ci si un adevarat centru de entertainment digital.

Qnap Plex Integration

Pe langa functiile de divertisment, NAS-ul QNAP poate fi folosit pentru a conecta camere de supraveghere pe care le poti accesa remote atunci cand esti plecat de acasa. L-am vazut in actiune folosind camere care se activeaza cand detecteaza miscare, astfel prin intermediul aplicatiei de camere poti sari direct la unul dintre aceste momente, spatiul dintre acestea nefiind irosit aiurea.

La prima vedere m-am speriat, crezand ca o sa fie greu sa invat cum se foloseste sistemul de operare de pe QNAP TS-328, dar nu a fost chiar asa iar adaptarea a fost usoara, mai ales ca ai cam tot ce iti trebuie in magazinul de aplicatii.

Concluzie

QNAP TS-328 este un NAS simplu de folosit si performant, care iti permite sa conectezi destule hard-uri incat sa atingi o capacitate de stocare suficienta pentru orice nevoie ai avea, iar faptul ca ai trei locasuri disponibile, iti ofera si loc de upgrade pe viitor daca nu le populezi pe toate de la bun inceput. Asta, combinat cu sistemul de operare care este imbunatatit regulat si imbogatit cu din ce in ce mai multe functii, fac dintr-un astfel de NAS o investitie buna intr-o locuinta cu mai multe dispozitive, care are nevoie de un loc centralizat in care sa-si stocheze datele in siguranta, in acelasi timp avand si un media player potent si un ajutor cand vine vorba de supraveghere si nu numai.

QNAP TS-328

Tags

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares