Press "Enter" to skip to content

Review ASUS TUF FX505 – Cum se comporta Ryzen 7 pe un laptop de gaming?

Daca stiu sigur un lucru, este ca AMD a reusit sa castige anul 2019 cu lansarea noii generatii de procesoare, insa pana in acest moment nu am apucat sa testez un laptop cu un astfel de procesor sub capota. Ei bine, acel moment a sosit, iar ASUS TUF Gaming FX505 este modelul care mi-a picat in mana. Haideti sa vedem impreuna ce stie sa faca!

Specificatii

ASUS TUF FX505 este o serie de laptopuri de gaming care ofera un raport pret/calitate imbatabil de cele mai multe ori, iar configuratiile acestei serii sunt foarte vaste. Aici avem parte de una dintre cele mai puternice variante, iar aceasta contine:

  • Procesor AMD Ryzen 7 3750H
  • Placa video NVIDIA RTX 2060
  • 8GB memorie DDR4
  • SSD 512GB
  • Display FullHD la 120Hz

Ceea ce m-a facut insa foarte curios, a fost cum se comporta acest procesor. Avem parte de un Ryzen 7 cu patru nuclee si opt fire de executie, 4MB de Cache L3 si o frecventa de baza de 2.3Ghz care in boost atinge pana la 4Ghz. Totul in schimbul unui consum de numai 35W. Nu suna chiar asa rau, nu? Unde mai pui ca in combinatia aceasta, includem si o placa video integrata RX Vega 10 cu zece nuclee grafice.

Calitatea Constructiei si Design

Daca pot sa ii laud pe cei de la ASUS pentru ceva, este aspectul produselor. Am fost intotdeauna un fan al produselor ROG, iar seria TUF imprumuta din pedigree-ul fratelui mai mare si ofera produse dedicate gamerilor, fara sa coste la fel de mult ca si cele din gama Republic of Gamers. Este si cazul lui ASUS TUF FX505. Un laptop cu un aspect agresiv, care din fericire nu este incarcat cu luminite RGB peste tot.

Imi plac liniile de design simple si de efect alese de ASUS si aspectul general. Avem parte de un finish cu o textura interesanta si un gri inchis care imi aminteste de fibra de carbon. Carcasa este foarte rezistenta si a fost supusa unor teste „military grade” ceea ce inseamna ca poate rezista unora dintre cele mai dure conditii de lucru: expunerea la radiatii solare, altitudini ridicate si temperaturi extreme. Desigur, laptop-ul rezista si la impact, gen caderea de pe birou si chiar se ridica la titulatura de TUF (care mai este citit si tough, sau tradus in limba romana, dur).

O sa ma leg, desigur si de ecran. Este vorba de un panou IPS la 15.6″ diagonala cu rezolutie FullHD (1920×1080) si o rata de refresh de 120Hz care va face jocurile sa se simta fine ca untul si iti va oferi un avantaj competitiv fata de un adversar care are un panou de 60Hz. Acest ecran are margini subtiri si are un finisaj mat pentru a nu reflecta lumina soarelui. In utilizare, l-am gasit destul de placut avand culori vii si unghiuri ok de vizualizare, alaturi de cei 120Hz care fac chiar si experienta de browsing sa se simta mult mai placuta.

Conectivitatea este decenta, iar ASUS TUF FX505 vine dotat cu trei USB-uri de viteza mare, un HDMI pentru conectarea la un monitor/TV, un jack 3.5mm combo pentru casti cu microfon si un port de internet Gigabit. Nu avem parte de un USB-C sau alte nebunii precum Thunderbolt, mini-DP sau doua jack-uri de casti si microfon separate, dar nici pretul nu este unul la care sa ne putem astepta la aceste mofturi.

Tastatura si Touchpad

Pe partea de tastaturi, ma pot declara un om destul de greu de multumit, astfel tastatura lui ASUS TUF FX505 mi s-a parut sub standardul unei mecanice, dar comparat cu alte laptop-uri folosite, nu pot spune ca nu mi-a placut. Este placuta la atingere si are nevoie de o presiune destul de mica pentru a intregistra comanda, ceea ce inseamna ca am mai avut cateva greseli ici-colo, dar adaptarea a durat, cel putin in cazul meu, cam un articol de 3-400 de cuvinte, sau in timp, vreo 5-10 minute.

Tastatura dispune si de iluminare RGB care poate fi controlata atat din ROG Armoury, cat si direct din aplicatia TUF Aura Core, ambele disponibile in Windows Store. Personal am preferat-o pe cea din urma, intrucat Armoury nu prea mi-a placut de la bun inceput si am intampinat cateva probleme in utilizarea acestui utilitar.

Vedeta acestui laptop este insa touchpad-ul care s-a dovedit foarte util dupa ce am invatat toate gesturile pe care le suporta. Ai functii de scroll, pinch-to-zoom, hide/show apps si multe altele, iar dupa ce iti intra in memorie si te adaptezi cu ele, vei vedea un spor pe partea de productivitate si utilizare generala a laptop-ului. Este destul de mare cat sa fie usor de folosit in orice pozitie, iar click-ul poate fi realizat atat printr-o apasare usoara, cat si prin actiunea de click propriu-zisa.

Performanta, Racire si Zgomot

Atentie, balauri in fata! Cam asa iti zice Ryzen Master cand il lansezi. ASUS TUF FX505 este, cel putin pe hartie, un laptop performant, insa am fost foarte curios de cata putere genereaza procesorul, tinand cont ca nu este folosit nici macar aproape de capacitatea sa reala, asta fiind din cauza memoriei single-channel la 2400Mhz. Din pacate, este o limitare a acestui model pe partea de frecventa a memoriei, insa o configuratie dual-channel nu este doar posibila, ci o si recomand cu drag, deoarece sporul de peformanta poate ajunge pana la 30%.

La inceput, am avut cateva emotii si credeam ca am primit un sample defect la teste, dar dupa ce mi-am bagat nasul prin el, am descoperit ca ceea ce ii trebuia acestui laptop era doar un simplu update de BIOS. Zis si facut. Luat un stick, descarcat BIOS-ul de pe pagina de suport, intrat in EZ Flash 3 din BIOS si gata. In nici cinci minute, deja imbunatatisem performanta de la aproape imposibil de folosit la foarte ok 😀

Asta fiind scoasa din ecuatie, am instalat driver-ul video NVIDIA de pe site de la ASUS, am facut un update la ultima versiune mai apoi din GeForce Experience si am inceput sa ma joc, iar rezultatele chiar daca nu au fost geniale, imi par decente pentru un laptop. Placa video a cam fost limitata in unele instante de procesor, dar dupa cum am spus, mare parte din aceste probleme merg rezolvate cu un al doilea modul de memorie pentru a activa modul dual-channel.

Rezultate Teste

  • SuperPosition, 1080p, Preset Extreme – 3740 puncte
  • Shadow of the Tomb Raider – 1080p, Preset Medium – 48 FPS
  • Forza Horizon 4 – 1080p, Preset Medium – 66FPS
  • FIFA 20 – 1080p, Preset High – 120FPS blocat din NVIDIA Control Panel

Racire si Zgomot

Din pacate, trebuie sa abordez si aceasta tema. Procesorul acesta, chiar daca nu a functionat la capacitate maxima, un lucru l-a facut sigur. S-a incins foarte tare. Dupa nici 30 de minute de joc, aveam impresia ca laptop-ul urmeaza sa decoleze, sa-mi faca cu mana si sa plece spre apus. Ca sa va ofer un termen de comparatie pe care macar posesorii acestui model il vor intelege, cu boxele laptop-ului la volum 30 din 100, racirea era cea care se auzea mai tare.

In ciuda sistemului de racire destul de generos implementat pe ASUS TUF FX505, temperaturile au fost si ele mari, inregistrand 80 de grade pe procesor si 70-75 pe placa video. Temperaturi decente daca e sa ma gandesc mai bine, dar la schimbul unui motoras de avion care distrage atentia de la joc.

Ca o parere personala dupa ce am vazut acest model ruland si cu un procesor Intel, este ca racirea a fost gandita special pentru procesoarele echipei albastre si pentru AMD ar trebui refacuta de la zero, nu doar adaptata. De asemenea, procesorul AMD Ryzen 7 ar fi mult mai util alaturi de o configuratie in dual-channel a memoriilor si frecvente mai mari ale acestora, in acest punct fiind limitat.

Concluzie

ASUS TUF FX505 este un laptop bun, cu o calitate ridicata a constructiei, un ecran foarte satisfacator chiar si pentru actiuni simple precum browsing-ul pe internet si destul de capabil cat sa ruleze cele mai noi jocuri aparute. Din pacate, configuratia aceasta nu este cea mai fericita si se vede clar ca modelul de fata este gandit pentru Intel, ceea ce nu este neaparat rau, ci doar arata faptul ca cele doua branduri nu ar trebui amestecate. Per total, as putea recomanda acest model, dar unui utilizator avansat care stie cum si are placerea de a se juca cu setarile laptop-ului pentru a scoate maximul de performanta din acesta.

Cu cateva ajustari pe partea de voltaj, adaugarea inca unui modul de memorie in dual-channel si cu RTX 2060-ul inclus, acest model poate deveni un laptop de gaming foarte solid, insa Ryzen Mobile mai are un drum lung pana sa fie implementat la fel de bine precum Intel si sunt curios cum va aborda ASUS aceasta chestiune pe viitor.

Tags

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares