Press "Enter" to skip to content

Samsung anunță un HBM2 și mai dens

Mai țineți minte HBM1? Cum AMD putea îngrămădi doar 4GB pe acele plăci, deși avea patru module separate de memorie? Ce timpuri îndepărtate și arhaice par, pentru că acum vine Samsung cu o nouă variantă de HBM2 ce într-o configurație de 4096 biți, ca cea de pe vechile plăci Fury, oferă 96GB.

Noua variantă de HBM2 nu prezintă vreo schimbare radicală a tehnologiei, ci o simplă sporire a densității de la 8 straturi la 12 straturi. Asta permite unui singur „teanc” de memorie să aibă o capacitate de 24GB. Pentru context, o placă video modernă, ca un Titan V, folosește 4 teancuri de memorie pentru 12GB de VRAM.

Desigur, nu este ceva simplu de realizat, compania considerând această reușită ca fiind o veritabilă provocare. În special pentru că dimensiunile fizice ale memoriei nu se schimbă, așa că produsele ce folosesc HBM2 nu vor trebui să se schimbe fizic în vreun fel, doar vor avea din senin mai multă memorie.

Desigur, nu 96GB, asta ar fi ridicol pentru plăci video. Dar această tehnologie permite și îngrămădirea de 12GB sau 6GB la un loc în configurații mai economice. Încă nu este clar cât de economice. Poate că la un moment va avea un cost suficient de mic încât să înlocuiască GDDR6 și pentru plăcile video ce nu costă câteva mâini și/sau picioare.

[Anandtech]

Articol preluat de pe zonait.ro

Sharing is caring!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

shares